UŽSIDAROME NERIBOTAM LAIKUI

Paskutiniai vienetai su nuolaidomis

šokio

Kokį gyvenimo būdą esi pasirinkęs? Kiek kartų augdamas kardinaliai pakeitei savo nuomonę apie tai, kaip gyventi būtų teisingiausia? Ar tau svarbu, kaip gyvena tavo kaimynas, draugas ar kolega?

Turbūt daugelis yra patyrę tą jausmą, kai pasirinkimų yra tiesiog per daug. Arba tą, kai renkiesi, nes taip atrodo protingiausia, logiškiausia, naudingiausia ir t. t. Na, ir, žinoma, tą, kai bijai pasirinkti kitaip nei įprasta, išdrįsti „išsinuoginti“, išlįsti iš savo urvo ir pasirodyti sau neįprastame apšvietime. Kaip kurmis prieš saulę. Tik kas sakė, kad kurmiai iš tikrųjų saulės bijo? Gal jie tiesiog pasirinko žemę?

Apie žmogaus pasirinkimus ir jų aplinkybes savo šiuolaikinio šokio spektaklio premjeroje „Kurmis“ kalba choreografė Miglė Praniauskaitė.

Kalbino: Eglė Nešukaitytė

woman performing

Kokia pagrindinė spektaklio idėja?

Žmogaus formos pasirinkimas. Gyvename labai industrinėje aplinkoje, kurioje kiekvienas žmogus turi savo taką, kuriame daug pašalinių trukdžių – formų. Tas takas persipina su kitais, ir žmogus pats pasirenka, ar sekti paskui masę, einančią natūraliu keliu, ar ieškoti formų, leidžiančių atrasti kitą taką.

Kas šiame spektaklyje yra kūnas?

Kūnas atlieka pagrindinį vaidmenį, tad jis yra svarbiausias spektaklio įrankis.

Kodėl pavadinimas „Kurmis“?

Sujungusi visas kūrybinio proceso metu nagrinėtas formas, atradau, kad būtent kurmio savybės tiksliausiai nusako pagrindinę spektaklio idėją.

black and white dancer women
black and white jump

Kurmis, kaip gyvūnas, turi savybę, kuri visiems savaime suprantama – vengti šviesos. Todėl suvokus jo pagrindinę baimę (šviesą), išsivystė pavadinimas „Saulėje besideginantis kurmis“ (ang. „Sunbathing Mole“), bet lietuviškame vertime paliktas pavadinimas „Kurmis“. Tai yra paradoksas: jis bijo šviesos, tačiau deginasi saulėje. Tai lyg žmogus, kuris nebijo rizikuoti ir prarasti – ieško urvų, rausiasi ir išlenda arba pasilieka tamsoje.

Kodėl ši tema – žmogaus buvimo formos pasirinkimas – svarbi tau pačiai?

Man forma yra svarbi savo individualumu, galimybe jausti ir mąstyti. Spektalyje forma sudaro visumą (turinį): ji susideda iš individo švelnumo, agresyvumo, trapumo ar tvirtumo. Toks formos pasirinkimas svarbus individo formavimuisi. Tai formuoja ir patį spektaklį, nes kiekvienas žmogus, kaip ir aš, bėgant laikui auga, formuojasi ir pats pasirenka, prie kurios formos pasilikti, kurią pritaikyti sau ar atmesti. Žmogus pats nusprendžia, ar jam eiti kartu su mase, ar bandyti būti „kurmiu“, kuris bijo šviesos, tačiau ieškodamas savo formos, rizikuoja ir eina link jos.

spektaklis kurmis
šokio

Ką prieš ateinant į spektaklį reikėtų žinoti žiūrovui?

Nė vienas gyvūnas kūrybinio proceso metu nenukentėjo ir nebus kankinamas ant scenos. Deja, gyvo kurmio neišvysite, tačiau jo personifikacija bus šokėjų kūnuose.

Spektaklis rodomas:
Birželio 6 d., 19 val. „Menų spaustuvė“, Vilnius
Facebook
Idėja ir choregrafija: Miglė Praniauskaitė
Atlikėjos: Miglė Praniauskaitė, Karolina Indrė Žvinytė, Vincenta Gurauskaitė, Paulina Garbauskaitė
Šviesų dailininkas: Povilas Laurinaitis
Nuotraukos: Dmitrijus Radlinskas, Laura Vansevičienė, Aura Skulskytė

Uždaryti
Prisijungti
Uždaryti
Krepšelis (0)

Krepšelyje nėra produktų. Krepšelyje nėra produktų.





0